Як змусити TMS працювати на вас

 

Як змусити TMS працювати на вас

Основне завдання будь-якої системи управління транспортом (TMS) - запропонувати оптимальний маршрут доставки. У плюсі мають залишитися і компанія, і клієнти. Знайти найкоротший шлях між точками відправлення та отримання - це тільки половина справи. Необхідно врахувати ще безліч додаткових факторів.

Хмарний сервіс ANT-Logistics дає змогу не тільки розрахувати найкращий з усіх можливих маршрутів, а й зробити це в декількох варіантах залежно від поставленого завдання.  Ви можете, наприклад, мінімізувати пробіг, зменшити тривалість маршруту або вартість доставки. Давайте подивимося, як це зробити на практиці.

Сервіс пропонує два алгоритми розрахунку:

§  на км

§  на гроші

Першу модель ми використовуємо, якщо хочемо скоротити кілометраж або час доставки. Другу - коли підбираємо найменш витратний маршрут. За замовчуванням використовується алгоритм розрахунку на км. Наше завдання - створити 3 варіанти маршруту: найшвидший, найкоротший і найдешевший. Для простоти розрахуємо міські маршрути

Крок 1

Створюємо заявку будь-яким зручним способом (вручну, імпортуючи дані за допомогою API, або використовуючи файл Excel чи CSV). Після цього заходимо в розділ Параметри на верхній панелі застосунку та у вкладці Алгоритм розрахунку (1) вибираємо перерахунок на км. (2)


Потім переходимо на вкладку Фактори оптимізації і встановлюємо значення параметра ступінь важливості очікування біля точки як низьке.


Ми вибрали обов'язкове відвідування точок у зазначені часові інтервали, але дозволили машині очікувати відкриття точки скільки завгодно. Тепер можна формувати маршрут. Повертаємося на головну сторінку сервісу і натискаємо кнопку розрахувати маршрут.

У вікні, що відкрилося, вибираємо доступні нам автомобілі. У цьому прикладі їх 3.


Якщо маршрут формується для великого населеного пункту в Додаткових параметрах можна увімкнути налаштування Враховувати трафік.


Сервіс вибрав автомобіль КЕ50 і сформував маршрут із пробігом 136,63 км. (1) і тривалістю 5 годин 42 хв. (2) Витрати склали 765 од. (3)


Чи можна зробити маршрут ще коротшим? Так, якщо всі параметри на вкладці Фактори оптимізації задати як низькі. Але в реальних умовах такі налаштування використовуються нечасто.

Крок 2

Повернемося в розділ ПараметриФактори оптимізації та змінимо значення параметра ступінь важливості очікування біля точки на високе.


Потім так само як у Кроці 1 сформуємо маршрут для зазначених налаштувань.


Як бачимо, застосунок вибрав той самий автомобіль, але пробіг збільшився до 144,64 км (1), тоді як тривалість маршруту зменшилася до 4 годин 40 хвилин (2). Витрати склали 810 од. (3). Помінявши всього один параметр, ми більш ніж на годину скоротили час у дорозі.

Крок 3

Поміняємо модель розрахунку. У розділі Параметриалгоритм розрахунку (1) вибираємо перерахунок на гроші (2)


Значення інших факторів оптимізації залишимо такими ж, як у прикладі 1. Оскільки обрано перерахунок на гроші, перевіряємо, як тарифікуються доступні нам автомобілі.


Далі запускаємо формування маршруту. У цьому випадку для доставки було обрано автомобіль із найнижчим тарифом АН65. Хоча пробіг і час у дорозі залишилися такими ж, як у прикладі 1, витрати стали значно меншими.


У загальному випадку, під час використання моделі перерахунку на гроші, пробіг і тривалість маршруту можуть збільшитися, але сервіс вважатиме оптимальним маршрут із найменшими витратами.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що змінивши лише кілька налаштувань, ми отримали три різні варіанти маршруту на основі однієї і тієї ж заявки. Залишилося визначитися, який із них найбільше підходить під ваші завдання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Привязка GPS-трекеров телефонов

Обмен данными между сервисом "Муравьиная логистика" и 1с.

Кросс-маршруты: рассчитываем всю цепочку доставки